2 jaar apk oldtimer: wat moet je weten?
Als je een oldtimer hebt, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar om veilig en verantwoord de weg op te gaan, moet je oldtimer ook voldoen aan de wettelijke eisen. Daarom moet je je oldtimer regelmatig laten keuren bij een apk (algemene periodieke keuring). Maar hoe vaak moet dat precies? En waar moet je op letten bij een apk keuring voor je oldtimer? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt.
Wat is een apk keuring en waarom is het belangrijk?
Een apk keuring is een verplichte keuring voor alle voertuigen die in Nederland geregistreerd zijn. Het doel van de keuring is om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De keuring controleert of je voertuig nog aan de minimale technische en milieueisen voldoet. Als je voertuig goedgekeurd is, krijg je een keuringsrapport. Dit rapport moet je altijd bij je hebben als je met je voertuig rijdt.
2 jaar apk oldtimer
Download: https://shurll.com/2vweig
Het is belangrijk om je voertuig op tijd te laten keuren, want anders kun je een boete krijgen van de RDW of de politie. Bovendien kan het gevolgen hebben voor je verzekering als je een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig. Daarnaast draag je met een apk keuring bij aan een veiliger en schoner verkeer.
Wat zijn de voordelen van een apk keuring voor je oldtimer?
Een apk keuring voor je oldtimer heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je oldtimer in goede conditie blijft. Je kunt eventuele gebreken tijdig ontdekken en laten repareren, waardoor je de levensduur van je oldtimer verlengt. Ten tweede bespaar je geld op de lange termijn. Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je grotere en duurdere schades in de toekomst. Bovendien kun je profiteren van lagere tarieven voor de wegenbelasting en de verzekering als je oldtimer aan bepaalde criteria voldoet.
Wat zijn de eisen voor een apk keuring voor je oldtimer?
De eisen voor een apk keuring voor je oldtimer hangen af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, de brandstof en de technische staat van je voertuig. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden.
Leeftijd en frequentie van de keuring
Niet alle oldtimers hoeven even vaak gekeurd te worden. De leeftijd van je oldtimer bepaalt hoe vaak en wanneer je naar de apk moet. Dit zijn de regels:
2 jaar apk oldtimer kosten
2 jaar apk oldtimer regels
2 jaar apk oldtimer vrijstelling
2 jaar apk oldtimer verlengen
2 jaar apk oldtimer keuring
2 jaar apk oldtimer benzine
2 jaar apk oldtimer diesel
2 jaar apk oldtimer schorsen
2 jaar apk oldtimer verlopen
2 jaar apk oldtimer boete
2 jaar apk oldtimer aanvragen
2 jaar apk oldtimer verzekering
2 jaar apk oldtimer belasting
2 jaar apk oldtimer opzeggen
2 jaar apk oldtimer overschrijven
2 jaar apk oldtimer exporteren
2 jaar apk oldtimer importeren
2 jaar apk oldtimer wijzigen
2 jaar apk oldtimer verplicht
2 jaar apk oldtimer uitzonderingen
2 jaar apk oldtimer voorwaarden
2 jaar apk oldtimer voordelen
2 jaar apk oldtimer nadelen
2 jaar apk oldtimer tips
2 jaar apk oldtimer ervaringen
2 jaar apk oldtimer vergelijken
2 jaar apk oldtimer berekenen
2 jaar apk oldtimer afmelden
2 jaar apk oldtimer herkeuren
2 jaar apk oldtimer afkeuren
2 jaar apk oldtimer goedkeuren
2 jaar apk oldtimer uitstellen
2 jaar apk oldtimer vervroegen
2 jaar apk oldtimer verlengingstermijn
2 jaar apk oldtimer vervaldatum
2 jaar apk oldtimer controle
2 jaar apk oldtimer checken
2 jaar apk oldtimer opzoeken
2 jaar apk oldtimer online
2 jaar apk oldtimer rdw
2 jaar apk oldtimer garage
2 jaar apk oldtimer erkend bedrijf
2 jaar apk oldtimer steekproef
2 jaar apk oldtimer eisen
2 jaar apk oldtimer criteria
2 jaar apk oldtimer puntenlijst
2 jaar apk oldtimer rapport
2 jaar apk oldtimer sticker
Oldtimers met Oldtimers met een benzine- of elektromotor die voor 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen, moeten om de 2 jaar gekeurd worden.
Oldtimers met een diesel- of gasmotor die voor 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen, moeten elk jaar gekeurd worden.
Oldtimers die op of na 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen, moeten dezelfde keuringsfrequentie volgen als andere voertuigen van dezelfde leeftijd en brandstof. Dit betekent dat ze na 4 jaar voor het eerst gekeurd moeten worden, daarna om de 2 jaar en uiteindelijk elk jaar.
Oldtimers die op of na 1 januari 1960 in gebruik zijn genomen, maar nog geen 50 jaar oud zijn, moeten elk jaar gekeurd worden.
Oldtimers die voor 1 januari 1960 in gebruik zijn genomen, zijn vrijgesteld van de apk-plicht.
Je kunt je oldtimer al vanaf 2 maanden voor de vervaldatum laten keuren. De nieuwe vervaldatum wordt dan met 1 of 2 jaar verlengd, afhankelijk van de keuringsfrequentie. Je kunt dus zelf bepalen wanneer je je oldtimer laat keuren, zolang je maar binnen de termijn blijft.
Brandstof en milieu
De brandstof van je oldtimer bepaalt ook aan welke milieueisen je oldtimer moet voldoen. De belangrijkste eis is de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide, stikstofoxiden en roetdeeltjes. Deze stoffen worden gemeten met een uitlaatgastest of een roetmeting. De grenswaarden voor de uitstoot hangen af van het bouwjaar en het type motor van je oldtimer. Hoe nieuwer je oldtimer is, hoe strenger de eisen zijn.
Daarnaast moet je oldtimer ook een goed werkend brandstofsysteem hebben, zonder lekkages of defecten. Ook moet je oldtimer voorzien zijn van een katalysator als deze af-fabriek gemonteerd is. Een katalysator zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen in de uitlaatgassen worden omgezet in minder schadelijke stoffen.
Technische staat en veiligheid
De technische staat en veiligheid van je oldtimer worden ook gecontroleerd tijdens de apk keuring. Er wordt gekeken naar verschillende onderdelen, zoals de remmen, de banden, de verlichting, de carrosserie, de wielophanging, de stuurinrichting en de gordels. Deze onderdelen moeten goed functioneren en geen gebreken vertonen die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen.
De eisen voor de technische staat en veiligheid zijn niet voor alle oldtimers gelijk. Er wordt rekening gehouden met het bouwjaar en het type voertuig van je oldtimer. Zo gelden er bijvoorbeeld andere eisen voor oldtimers met een open carrosserie dan voor oldtimers met een gesloten carrosserie. Ook zijn er uitzonderingen voor bepaalde historische kenmerken van je oldtimer, zoals het ontbreken van richtingaanwijzers of spiegels. Je kunt hier meer over lezen op de website van de RDW.
Hoe bereid je je voor op een apk keuring voor je oldtimer?
Een apk keuring voor je oldtimer hoeft geen stressvolle ervaring te zijn. Als je je goed voorbereidt, kun je de kans op een positief resultaat vergroten. Hieronder geven we je drie tips om je voor te bereiden op een apk keuring voor je oldtimer.
Zorg voor een geldig taxatierapport
Een taxatierapport is een document waarin de waarde en de staat van je oldtimer worden vastgesteld door een erkende taxateur. Een taxatierapport is niet verplicht voor een apk keuring, maar het kan wel handig zijn om er een te hebben. Een Een taxatierapport kan je helpen om de waarde van je oldtimer te bewijzen bij de apk keurmeester. Dit kan vooral handig zijn als je oldtimer een bijzonder of zeldzaam model is, of als je oldtimer veel aanpassingen of verbeteringen heeft ondergaan. Een taxatierapport kan ook nuttig zijn voor je verzekering, als je een speciale oldtimerverzekering hebt afgesloten. Een taxatierapport is meestal 2 tot 3 jaar geldig, dus zorg ervoor dat je een recent rapport hebt voordat je naar de apk gaat.
Controleer zelf de belangrijkste punten
Voordat je je oldtimer naar de apk brengt, kun je zelf al een aantal punten controleren die vaak tot afkeuring leiden. Zo kun je eventuele problemen oplossen of voorkomen, en tijd en geld besparen. Hier zijn enkele punten die je zelf kunt controleren:
De banden: controleer of de banden nog voldoende profiel hebben (minimaal 1,6 mm), of ze geen scheuren of beschadigingen hebben, en of ze goed op spanning zijn.
De verlichting: controleer of alle lampen werken, of ze goed afgesteld zijn, en of ze geen barsten of vocht hebben.
De ruitenwissers: controleer of de ruitenwissers goed schoonmaken, of ze geen slijtage vertonen, en of ze geen geluid maken.
De vloeistoffen: controleer het peil en de kwaliteit van de olie, de koelvloeistof, de remvloeistof, en de ruitensproeiervloeistof. Vul ze indien nodig bij of vervang ze.
De remmen: controleer of de remmen goed werken, of ze geen piepend of schurend geluid maken, en of ze geen lekkages hebben.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van punten die je zelf kunt controleren. Er zijn nog veel meer punten die de apk keurmeester zal controleren, dus het is geen garantie dat je oldtimer goedgekeurd wordt als je deze punten in orde hebt. Maar het kan wel helpen om de kans op afkeuring te verkleinen.
Kies een erkend keuringsstation
Als je je oldtimer laat keuren, moet je dat doen bij een erkend keuringsstation. Dit zijn bedrijven die een vergunning hebben van de RDW om apk keuringen uit te voeren. Je kunt een erkend keuringsstation herkennen aan het RDW-keurmerk. Je kunt ook op de website van de RDW zoeken naar een keuringsstation bij jou in de buurt.
Het is verstandig om een keuringsstation te kiezen dat gespecialiseerd is in oldtimers. Zij hebben meer kennis en ervaring met het keuren van oude voertuigen, en kunnen beter rekening houden met de specifieke kenmerken en uitzonderingen van je oldtimer. Bovendien kunnen zij je ook advies geven over het onderhoud en de restauratie van je oldtimer.
Wat kost een apk keuring voor je oldtimer?
Een apk keuring voor je oldtimer brengt natuurlijk kosten met zich mee. Maar hoeveel kost het precies? En hoe kun je besparen op de kosten? Hieronder geven we je een overzicht van de prijs, de extra kosten en de besparing van een apk keuring voor je oldtimer.
De prijs van de keuring
De prijs van een apk keuring voor je oldtimer hangt af van het type voertuig, het type brandstof en het keuringsstation dat je kiest. Er is namelijk geen vaste prijs voor een apk keuring in Nederland. De RDW stelt alleen een maximumtarief vast, maar de keuringsstations mogen zelf hun prijs bepalen. Daarom kan het lonen om verschillende keuringsstations te vergelijken voordat je een afspraak maakt.
Dit zijn de maximumtarieven voor een apk keuring in 2023[^4 : Benzine- of elektromotor: 40,85. Diesel- of gasmotor: 67,75. Motorfiets: 23,10.
Dit zijn de prijzen voor alleen de keuring. Als je oldtimer ook een uitlaatgastest of een roetmeting nodig heeft, komen daar nog extra kosten bij. Deze kosten zijn respectievelijk 9,70 en 29,65.
Let op: sommige keuringsstations bieden een gratis of goedkope apk keuring aan als je ook een grote of kleine beurt laat uitvoeren. Dit kan aantrekkelijk lijken, maar het kan ook duurder uitvallen als je onnodige reparaties of onderdelen moet betalen. Vraag daarom altijd om een gespecificeerde offerte voordat je akkoord gaat met een combinatie van een apk keuring en een onderhoudsbeurt.
De mogelijke extra kosten
Naast de prijs van de keuring zelf, kun je ook te maken krijgen met extra kosten als je oldtimer wordt afgekeurd. Dit kan gebeuren als je oldtimer niet aan de apk eisen voldoet, en er reparaties of vervangingen nodig zijn om je oldtimer weer in orde te maken. De kosten hiervan hangen af van de aard en de omvang van de gebreken, en van het tarief van het keuringsstation of de garage die de reparaties uitvoert.
Als je oldtimer wordt afgekeurd, heb je twee opties. Je kunt je oldtimer laten repareren bij hetzelfde keuringsstation of bij een andere garage naar keuze. In beide gevallen moet je binnen 2 maanden na de afkeuring een herkeuring laten uitvoeren. De kosten van de herkeuring zijn meestal lager dan de kosten van de eerste keuring, maar dit kan per keuringsstation verschillen. Je kunt ook besluiten om je oldtimer niet te laten repareren, maar dan mag je er niet meer mee rijden. Je moet dan je kentekenbewijs laten schorsen bij de RDW, zodat je geen wegenbelasting en verzekering meer hoeft te betalen.
De besparing op de wegenbelasting en verzekering
Een apk keuring voor je oldtimer kan je ook geld besparen op de wegenbelasting en de verzekering. Als je oldtimer aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je namelijk gebruik maken van een vrijstelling of een korting op deze kosten. Dit zijn de voorwaarden:
Voor de wegenbelasting geldt dat je oldtimer vrijgesteld is als deze voor 1 januari 1978 in gebruik is genomen, en als deze op benzine rijdt. Als je oldtimer op diesel of gas rijdt, of na 1 januari 1978 in gebruik is genomen, betaal je wel wegenbelasting. Maar als je oldtimer ouder is dan 40 jaar, betaal je een kwarttarief met een maximum van 126 per jaar. Je moet dan wel een verklaring invullen dat je niet meer dan 2000 kilometer per jaar rijdt met je oldtimer.
Voor de verzekering geldt dat je oldtimer in aanmerking komt voor een speciale oldtimerverzekering als deze ouder is dan 25 jaar, en als deze niet meer dan 7500 kilometer per jaar rijdt. Een oldtimerverzekering is meestal goedkoper dan een gewone autoverzekering, omdat er minder risico is op schade of diefstal. Bovendien wordt er rekening gehouden met de taxatiewaarde van je oldtimer, in plaats van de dagwaarde.
Door gebruik te maken van deze regelingen, kun je dus flink besparen op de vaste lasten van je oldtimer. Maar let wel op dat je aan alle voorwaarden voldoet, want anders kun je een boete krijgen of in de problemen komen bij een schadeclaim.
Conclusie
Een apk keuring voor je oldtimer is niet alleen verplicht, maar ook voordelig. Het zorgt ervoor dat je oldtimer in goede staat blijft, dat je veilig en milieuvriendelijk kunt rijden, en dat je geld bespaart op de wegenbelasting en de verzekering. Maar om je oldtimer te laten keuren, moet je wel rekening houden met de eisen, de kosten en de voorbereiding. In dit artikel hebben we je alle informatie gegeven die je nodig hebt om je oldtimer apk klaar te maken. We hopen dat je hiermee geholpen bent, en dat je nog lang kunt genieten van je oldtimer. FAQ
Hier zijn enkele veelgestelde vragen over de apk keuring voor oldtimers, met de bijbehorende antwoorden.
Wat gebeurt er als ik mijn oldtimer niet op tijd laat keuren?
Als je je oldtimer niet op tijd laat keuren, loop je het risico op een boete van de RDW of de politie. De hoogte van de boete hangt af van het type voertuig en de duur van de overschrijding. Voor een personenauto is de boete 150 als je meer dan 2 maanden te laat bent. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor je verzekering als je een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig. Je kunt dan aansprakelijk gesteld worden voor de schade, of geen vergoeding krijgen.
Hoe lang is een apk keuringsrapport geldig?
Een apk keuringsrapport is geldig tot de vervaldatum die erop vermeld staat. Deze datum is afhankelijk van de leeftijd, de brandstof en de frequentie van de keuring van je oldtimer. Als je je oldtimer opnieuw laat keuren voor de vervaldatum, wordt de nieuwe vervaldatum met 1 of 2 jaar verlengd. Je moet altijd een geldig apk keuringsrapport bij je hebben als je met je oldtimer rijdt.
Waar kan ik mijn oldtimer laten taxeren?
Je kunt je oldtimer laten taxeren door een erkende taxateur die gespecialiseerd is in oldtimers. Je kunt een taxateur vinden via een oldtimerclub, een oldtimerverzekeraar of een online zoekmachine. Een taxatie kost meestal tussen de 100 en 200, afhankelijk van het type en de staat van je oldtimer. Een taxatierapport is meestal 2 tot 3 jaar geldig.
Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de uitslag van de apk keuring?
Als je het niet eens bent met de uitslag van de apk keuring, kun je een herkeuring aanvragen bij een ander keuringsstation. Dit moet je binnen 2 weken na de eerste keuring doen, en voordat je eventuele reparaties laat uitvoeren. Je moet dan wel opnieuw betalen voor de herkeuring. Als je ook na de herkeuring nog bezwaar hebt, kun je een klacht indienen bij de RDW of bij de Geschillencommissie Voertuigen.
Hoe kan ik mijn kentekenbewijs laten schorsen?
Als je besluit om je oldtimer niet meer te gebruiken of te laten keuren, kun je je kentekenbewijs laten schorsen bij de RDW. Dit betekent dat je tijdelijk geen wegenbelasting, verzekering en apk-plicht meer hebt voor je oldtimer. Je mag dan ook niet meer met je oldtimer rijden of parkeren op de openbare weg. Je kunt een schorsing aanvragen via de website of het loket van de RDW. Een schorsing kost 73 per jaar voor een personenauto. Je kunt een schorsing op elk moment beëindigen of verlengen. 44f88ac181
Comments